Jump to content

A hörcsög tartásának alapjai

2014. 01. 17. 11:36

A hörcsögök az egyik legkedveltebb háziállatok, hiszen olcsón beszerezhetők, és aránylag kis helyen is elférnek. Azok az emberek, akik szeretnének háziállatot, de nincs túl sok idejük foglalkozni velük, szívesen választják ezt a kedves szelíd jószágot.

A hörcsögök szoros rokonságban állnak az egerekkel, de rendszertanilag külön családba tartoznak. Könnyen szelídíthetők és viszonylag kevés gondoskodás mellett is tarthatók, mint hobbi kisállat. Nem harapnak így gyerekek mellett is tarthatók, ha megtanítjuk gyermekeinknek hogyan bánjanak a hörcsöggel. Sajnos a hörcsög éjszakai állat így nappal bevackolja magát és szinte egész nap alszik, ám ahogy leszáll, az éjszaka kedvencünk felélénkül és innentől kezdve leállítani sem lehet őket. Képesek egész éjjel motoszkálni, futkározni, és szöszmötölni, ami nem mindig kellemes éjszaka közepén, ám egy idő után meglehet szokni a zajokat.

Vigyázni kell, hogy a hörcsög ne tudjon kiszökni ketrecéből, mert a legkisebb helyre is képes magát bevackolni így nehéz lesz felkutatni őt otthonunkban. A hörcsögök kimondottan magányosan élő állatok, épp ezért legtöbbször egyedül tartják őket, párban vagy csoportosan csak akkor tartsuk, ha egész kis koruktól fogva együtt neveljük őket, de még így is előfordulhat, hogy idősebb korukban egymásnak esnek, és igen komoly sérülést okozhatnak egymásnak.

Természetesen, ha kis hörcsögöket is szeretnénk érdemes őket párban megvásárolni, ám arra készüljünk fel, hogy a hörcsög nagyon szapora állat, így egy alomból akár 8-13 kis hörcsög is születhet. Az alomból kimászva már 6-8 hetesen elkezdik saját kis önálló életüket, és akár 6-8 hetesen ivaréretté is válhatnak. Az anyaállat 15-18 napos vemhesség után hozza világra kicsinyeit.

Ezek a kis apró rágcsálók a magevők közé tartoznak, természetes környezetben táplálékuk túlnyomó többsége gabona magvak, de emellett szeretik a zöldséget és más növényi táplálékot is. A táplálék összehordását nagymértékben segíti a pofazacskójuk, amelyben óriási bőrredők helyezkednek el. Metszőfogaikkal könnyedén törik fel a magvakat, és mivel ezek a fogak folyamatosan nőnek a rágással tudják csak koptatni.

Naponta csak annyi eledelt adjunk oda neki amennyit el is tud fogyasztani, így változatos és vitamindús ételeket tudunk összeállítani számára. Lehetőleg mindennap kapjon magvakat, kevés zöldséget, és heti 1-2 alkalommal állati eredetű takarmányt. A csemegét is elég, ha heti egy alkalommal adunk neki, így elkerülhetjük a túlzott liszt és cukor bevitelt.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/noinetcafe.hu