Jump to content

A háziegér tartásának legfontosabb szabályai

2014. 01. 31. 14:00

Az egérből könnyen gondozható és szeretet¬re méltó házi kedvenc nevelhető. Amint meg¬szokta gazdáját, fürgén iszkol fel a karján, és odakucorog a vállgödrébe. Válasszon ki egy egérpárt a kisállat-keres¬kedésben. A hím és a nőstény együttéléséből évente akár 20 alom is születhet, átlagosan 6-12 kölyökkel. Ha viszont nem híve a sza¬porulatnak, ajánlatosabb két nőstényt vásá¬rolnia, a két hím ugyanis csak marakodna egymással.

Ha mégis egy egérpár mellett dönt, mielőtt a-kicsik megszületnének, távolítsa el a hímet, és mindaddig tartsa külön, amíg az utódokat a nőstény nem választja el. Egértartásra legalkalmasabb a rácsos fémketrec, a faládát ugyanis rövid idő alatt ki¬rágják.

Napi táplálékszükségletük alig egy kávés-kanálnyi; többnyire kenyérdarabok, kanárikö¬les, zabpehely, zöldségfélék és friss gyü¬mölcs, ínyencségként olykor megörvendez¬tetheti őket kevés reszelt sajttal. A száraz ke¬nyeret tejbe vagy vízbe áztatva adja nekik. Az itatóban levő vizet hetente kétszer cserélje.

Az egerek rendszerint ugyanarra a helyre vizeinek és székelnek, ezért jó ötlet, ha ide homokkal vagy macskaalommal kibélelt, el¬dobható alumíniumtálkát tesz. A tálkát más-naponta tisztítsa. Körültekintő gondozás esetén a fehér, fe¬kete, barna vagy foltos bundájú egér körülbe¬lül három évig él.

Hírük ellenére az egerek valójában nagyon szépek tudnak lenni, és változatos színű bundában pompázhatnak. Jóllehet a kisállat kereskedésekben főként a hétköznapi fehér egereket forgalmazzák, de ritkábban hozzá lehet jutni vörös, csokoládé, kék és egyéb szőrszínű variánsokhoz is. Ezek az egerek lényegesen nagyobbak a vadon élő házi egérnél, és a legtöbb közülük rendkívül barátságos. A legjobb dolgok egyike a kedvtelési célra tenyésztett egerekben az, hogy normális körülmények között szinte soha nem harapnak.

Természetesen az az állat, amelyet sarokba szorítanak, vagy fenyegetve érzi magát, az harapni fog, de az egér a legkevésbé harapós állatok egyike a rágcsálók között. Ha napközben álmából felébresztünk egy hörcsögöt, az nagy valószínűséggel egy kicsit zsörtölődni fog, de ez a tapasztalatok alapján az egereknél csak a legritkább esetben fordul elő.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/otthonipraktikak.hu