Jump to content

Hogyan tartsuk otthon nyulat ?

2014. 02. 13. 13:15

A nyulak házi kedvencként való tartása a 90-es években vált nagy divattá az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a világ más országaiba. Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatók kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük, és a nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Ennek ellenére sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.

A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy a nyuszi érezze magát biztonságban, ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le. Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.

El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. a háziállat.hu cikkéből kiderül kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.

A leggyakoribb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki a dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről!

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu