Jump to content

A hörcsög legfontosabb testrésze a foga

2014. 04. 09. 12:17

A hörcsög akárcsak az amerikai rajzfilmekben, egésznap képes tömni magát, ha nem éhes, akkor is elraktároz valamit a pofájába. Ehhez viszont remek fogakra van szüksége. A hörcsög egyike annak a néhány állatnak, amelyek teljesen kifejlődött fogazattal születnek. Ezek a fogak viszont folyamatosan nőnek, de a rendszeres evéssel kemény rágásával folyamatosan koptatni tudja őket, így elkerülik a túlnövést. Vannak olyan hörcsögök, melyek a ketrecük rácsait, vagy a kisállat boltokban kapható rágófát használják rágásra, hogy ne tudjon a foguk túlnőni. Ha nincs semmi rágnivaló, amivel karbantarthatná a fogait, a fogak túlnőhetnek és átlyukaszthatják a szájat vagy a pofáját is.

Ha a fogak kezdenek túl hosszúak lenni - és elég bátrak vagyunk egy kisebb „műtétre” -, megrövidíthetjük körömcsipeszt használva. Ugyanakkor kiemelten vigyázni kell, nehogy megvágjuk a pofát vagy a nyelvet. Sok tulajdonos nem vállalja a sajátkezű vágással járó kockázatot, melyet az állatorvos szintén elvégezhet.

A hörcsögök többségénél az öregedéssel valódi problémák vannak a fogakkal. Az öreg hörcsögnek, amelynek evési problémái vannak a fogai miatt, tápláljuk lágy ételekkel, mint például a kenyér, a főtt tojás, zabkása, vízben vagy tejben puhított hörcsögkeverék.

Fontos, hogy elegendő figyelmet szenteljünk a hörcsögök fogainak ápolására. A fogak koptatása mellett a rendszeres ellenőrzés, valamint a megfelelő étrend biztosítása is rendkívül lényeges.

A hörcsögök metszőfogai segítenek olyan kemény magvak és diók feltörésében, melyek elengedhetetlenek számukra. A vadonban alapvető eszközként is használhatják a földalatti búvóhelyek megépítésében. Ahhoz, hogy a metszőfogakat megfelelően használhassák, egyenesen és egymáshoz közel kell állniuk.

A hörcsög fogai könnyebben törnek, ha az étrend kalciumban szegény. Ez akkor fordul elő, ha túl sok napraforgó van a táplálékban. A kutyatáp jó kalciumforrás valamint rágnivaló, de szintén kiemelt vitaminforrás lehet számukra a tej és a sajt.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu