Jump to content

Húsvét után is szeretni kell a nyuszit

2014. 04. 25. 11:13

Napjainkban még mindig a nyulak az egyik legkeresettebb kedvencek húsvét előtt, mivel sokan szeretnék, hogy legyen nekik egy. Az udvarban elengedik, aztán a gyermekek kimennek és a kis állatokkal együtt az elrejtett tojásokat keresik. Sokan csak most, az ünnepek után döbbennek rá, hogy felelőtlen döntés volt élő nyuszit vásárolni. A gyermekek „hisznek” a húsvéti nyúlban, amely tavasszal, általában húsvétkor jön, titokban, mint a Mikulás, és ő is ajándékot hoz nekik. De mi legyen velük, ha már nem „kellenek”?

A nyúl ajkándékozás oka, elsősorban, hogy a nyúl a termékenység szimbóluma. Húsvétkor ezért ajándékoznak sok helyen kisnyulat a gyermekeknek. Nagyon fontos azonban, hogy felelősségteljesen vásároljunk. Azoknak, akik mégis megtartják a kisnyuszikat, fontos, hogy naponta cseréljék az almot és gondoskodjanak a megfelelő táplálásáról. És ne lepődjenek meg, ha soha nem látják inni a tapsifülest – ezt csak akkor teszi, ha egyedül van.

A menhelyek jó része és az állatkertek már nem fogadják be a megunt húsvéti nyuszikat. Arra nem viszi rá a lélek a szülőket, hogy a gyerek kedvencét vacsorának tálalják fel, de mi legyen vele? A Fővárosi Állatkert 2008 óta nem fogad be élő nyulat, ezért nem is hoznak már hozzájuk. A Noé Állatotthon Alapítvány sem fogad be nyuszit, bár nem dobják ki az állatot, ha mégis hozzájuk kerül.

A törökbálinti Zöld Sziget Állatmenhely viszont a feleslegessé vált húsvéti nyuszikat is szívesen fogadja, miután a felelőtlen szülők megveszik, majd a körülményes tartása miatt hamar megunják a gyerekeke kedvencét.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/bors.hu