Jump to content

A hörcsög igényli a változatos táplálkozást és a kényelmet

2014. 05. 14. 12:54

A hörcsögök szeretik a változatos étrendet, és olyan „igényesek”, hogy el is pusztulhatnak, ha ez nincs megteremtve nekik. Azonban nagyon nem kell tömni őket, fő táplálékként elég nekik naponta 10g-25g eleséget adni. Mivel ennek a kis állatnak nincs nagy táplálék igénye, és kijön az ellátása havi 1000-2000 forintból, ezért sok ember választása rá esik. Emellett a legtöbben nem mint állatra tekintenek, inkább barátnak tartják, ennek megfelelően szeretgetik, játszanak vele, sőt még beszélnek is hozzá.

Ugyanakkor a hörcsögnek megvannak a maga kis igényei. Az aranyhörcsög fogai gyökértelenek, és az elülső részükön nincs zománc. Rágcsálás közben gyorsan kopnak, de ugyanolyan gyorsan utána is nőnek, ezért is fontos, hogy biztosítsunk számára olyan takarmányt, amivel a fogak koptatását is biztosítjuk. Erre a legjobbak a gabonafélék.

Az olajos magvak az esszenciális zsírsavakat biztosítják, de hetente egyszer adjunk egy kis ropogtatnivalót - száraz kenyeret, kekszet - is nekik. A szárazeledelből naponta 1-2 dekát adjunk a hörcsögnek, ezen felül a szükséges ételmennyiséget, összesen napi 5-6 dekát viszont zöldségfélékkel biztosítsuk, hiszen a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket főként ezekből nyeri. Az aranyhörcsög étrendjét állati eredetű fehérjékkel tehetjük változatosabbá, hetente kétszer kaphat főtt tojást, sajtot, de akár némi felvágottat is.

A táplálkozás mellett legalább ilyen fontos számukra a kényelem, hiszen a hörcsögök nem szeretik az erős napfényt, hangos zajt, erős szelet. A ketrec/terrárium aljára almot, szénát helyezzünk, amiben majd a dolgát is elvégezheti kedvencünk. Kényelmét szolgálhatja egy mókuskerék ill. itató, etető tálka, ugyanakkor ügyeljünk, hogy ne legyen túlzsúfolva a lakóhelye.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/horcsogokrol.hu