Jump to content

A rágcsálók számára is fontos az ideális otthon

2014. 06. 12. 14:48

A nyulak és rágcsálók sok időt töltenek otthonaikban, ezért különösen fontos számukra a tágas, változatos, a faj igényeinek megfelelő lakókörnyezet kialakítása. Minden rágcsáló és kisállat imád játszani, szaladgálni, ásni és bujkálni az élőhelyén. De szeretik a változatosságot is, ezért fontos, hogy sok minden legyen a vackukban. Az egyik aranyszabály, hogy a kisállatoknak legalább egy társuk legyen otthon.. Ha a kedvenceknek a túl szűkös férőhely miatt nincs lehetőségük, a megfelelő szaladgálásra, mozgásra az állatvédelmi szempontból elfogadhatatlan. A szaladgálás kielégíti kíváncsi természetüket, felfedező ösztönüket, ez mindenfajta állat számára nagyon fontos.

Amikor megtervezzük a kisállataink otthonát, gondoskodnunk kell fejenként legalább egy búvóhelyről. Amikor csak lehetséges, hagyjunk egy kis futóhelyet az állatoknak ezek körül! Ezzel egyfajta rendszert is tudunk teremteni a ketrecben. Az etető- és az itatótálkát természetesen rendszeresen tisztítani kell, ez szinte kötelező.

A vizes tálka természetesebb módja a rágcsáló itatásának, mint a palack. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tálkában a víz könnyebben piszkolódik, ezért kell gyakran cserélni a vizet. Fordítsunk gondot arra is, hogy a kisállat könnyen, sérülés veszélye nélkül el tudja hagyni a ketrecét, a kisajtót pedig zökkenőmentesen tudja használni.

A tengerimalacoknak is vannak különleges óhajaik. Imádnak parafa labirintusokban, gyökerek között vagy fakérgek alatt rohangálni, ezért az ilyesmi nélkülözhetetlen az otthonaikban. Jó tudni azt is, hogy ketrecük bejáratának a lehető leglaposabbnak kell lennie.

Az egereknek és patkányoknak is változatosságra van szükségük. Ezeknek az állatoknak olyan élőhelyre van szükségük, amelyben sok cső és függőágy található. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a fészekrakáshoz szükséges dolgokról sem, ezek többnyire ágak és gyökerek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu