Az egyetem idegtudományi karán dolgozó A. David Redish professzor és munkatársa, Adam Steiner az "éttermi sor" néven ismert kísérletet reprodukálták az állatokkal. Ennek az emberi változatában arról van szó, hogy amikor a kedvenc kínai éttermünk előtt túlságosan hosszú sor kanyarog, akkor egy idő után feladjuk a várakozást, és inkább átmegyünk az utca túloldalán lévő indiaiba.
A kutatók jól ismerték a patkányok preferenciáit, és ez alapján létrehoztak előnyös és hátrányos szituációkat, amelyekben néhány kedvenc ételüket hosszabb idő alatt tudták beszerezni, mint más ennivalókat. Azután megvizsgálták, hogy a patkányok miként reagálnak.
A kísérlet legnehezebb része az volt, hogy elválasszák a megbánást a csalódottságtól, amikor csak egyszerűen azért bánkódunk, mert a dolgok nem az elvárásaink szerint alakultak. Redish szerint a két különböző érzelmet sikerült elkülöníteni azzal, hogy a patkányokra bízták a döntést.
Az állatok időnként feladtak egy jó helyzetet, és a rosszat választották helyette, a tudósok pedig megnézték, hogy erre miként reagálnak. Az emberekben a megbánás során az orbitofrontális kéreg aktív, és a vizsgálatok szerint a patkányoknál is ez az agyterület lépett működésbe, amikor felismerték a kihagyott lehetőséget. Redish szerint a patkányok agya nem az elmaradt jutalom hiányát jelezte, tehát az állat nem azt bánta meg, hogy valamit nem kapott meg, hanem azt, amit tennie kellett volna.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/allatportal.hu