Jump to content

Mindenki apró kedvencei

2014. 07. 10. 11:04

Milyen állat lehet az, amit mindenki szeret? Válasz: Dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus). Na jó, vannak akik még ennek a kis ártatlan, édes pofájú kis rágcsálónak a láttán is majd bepisilnek. Európában csak az 1980-as évektől jelent meg, mint háziállat. Valójában Szerbiából származik ez a kis farkinca nélküli apróság.

Mostanában már szinte minden nagyobb állatkereskedésben, nagyon barátságosak…velünk emberekkel. Ők maguk azonban csak a másik nemből származó társukkal tudnak együtt élni. Hozzá teszem, jogosan. Sőt néha még azok sem jönnek ki egymással. Három színváltozata létezik, winter-white, pearl (gyöngyház), és vadas.

Lehetőségünk van tenyésztőktől is beszerezni házi kedvencnek. Az én választásom is erre a kicsi rágcsálóra esett, amikor arra jutottunk kislányommal, hogy a tömblakásba valami kedvenc illő lenne. Kezdés gyanánt azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb. Nincs nagy helyigénye. Keveset eszik, piszkít. Tartásához egy megfelelő nagyságú ketrec vagy terrárium dukál. Ennek felszereltsége és nagysága különböző lehet, és ennek mértékében az ára is. Manapság már léteznek olyan ketrecek, amik speciális műanyag alagútrendszerrel ellátottak, beépített házikók, odúk és mókuskerekek biztosítják hörcsögünk lakhelyének luxus kivitelét.

A dzsungáriai törpehörcsög tartása 20-25 Celsius fokon a legideálisabb, és figyelni kell arra, hogy ne essen 15 Celsius fok alá. Legyen huzatmentes, de jól szellőző a helyiség. Ha a ketrec alacsonyabb falú, akkor biztosítani kell a tetejét rácsos tetővel ellátni, mert máskülönben éjszaka ne lepődjünk meg, ha átfut a lábunk előtt, vagy hangos rágcsálásra ébredünk az egyik szoba sarkában.

Éjszakai életmódja miatt nem ajánlatos hálószobában tartani. A ketrec aljába faforgács a legideálisabb és legolcsóbb alom, amelyet állatkereskedésben is beszerezhetünk. Ha megfelelő a táplálásuk, akkor vizet szinte nem is igényelnek. Ha mégis magára hagynánk a kis kedvencet akár több napra is, célszerű speciális, hörcsögök számára kialakított önitatót beszerezni. Szüksége van egy olyan helyre, ahová elhúzódhat, elbújhat, ugyanis ezek a kis állatok nappal alszanak. Létezik természetes anyagból kialakított odú, kisház, de van műanyag kivitel is. A lényeg, hogy széltől és fénytől védett helyet tudjunk biztosítani hörcsögünknek.

Megfelelő törpehörcsög étrendnek számít a friss zöldségek tálalása: saláta, uborka, répa, paradicsom, paprika stb. Természetesen adhatunk neki gyümölcsöket: alma, körte, kivéve a citrusfélék. Az állatkereskedésben kapható magkeverékek megfelelőek számukra. Figyelem! Mindig tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha kezünkön megérzi az étel illatát, képes megharapni.

Hat hetes korukban már ivarérettek a hörcsögök, a nőstény tüzelése körülbelül 4 napig tart. A vemhes nőstény általában 4-6 picinek ad életet, amelyek szőr nélkül és vakon születnek. Ebben az időszakban ne háborgassuk a nőstényt, mert védi kicsinyeit. A 4. nap környékén kezd nőni a kicsik szőre, kéthetesen nyílik ki a szemül, négy hetesen pedig már el lehet választani az anyjuktól. Ha a kicsik szétválasztása nem zökkenőmentes, az anya csúnyán kárt tehet utódában. Ha észrevesszük a vemhességet, de a hím és nőstény még egy lakhelyen van, feltétlenül szét kell őket választani, különben a hím megölheti a kölyköket.

(Fotó:horcsogbarat.freewb.hu