Jump to content

Tengerimalac viselkedése

2014. 07. 21. 13:58

Amikor hozzánk kerül egy tengerimalac, akkor új lakhelyének egyik sarkába bekucorodik, és onnan figyeli az eseményeket. Akár 2-3 napig is tarthat ez a rémülettől átitatott állapot. Az első napokban nagyon figyelnie kell a gazdának a nyugalomra. Amikor már megszokta környezetét, gazdáját, a hirtelen mozdulatokra akkor is nagyon hevesen reagálhat, de csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz kezes a kis állat.

Fontos, hogy a tengerimalac napi ritmusa (alvás, evés váltakozása) kialakuljon. Nem mondható hogy kifejezetten éjszakai vagy nappali állatok, ugyanis a nap több időpontjában is alszanak. Azt, hogy ne éjszaka legyen aktív, amikor mi aludnánk, úgy befolyásolhatjuk, hogy minden nap ugyanabban az időpontban etetjük meg. Pár nap múlva az állat az etetés időpontjának közeledtével már hangos visítással jelzi éhségét.

Ha „kezes bárányt” akarunk tengerimalacunkból nevelni, az türelemjáték. Eleinte úgy tűnik barátságtalanok, elfutnak, ha meg akarjuk fogni, vagy akár meg is harapnak. A harapós apróságnál még több türelem kell. Ha malacunk megszelídült, azt finom harapdálással, kurrogással és nyalogatással fejezik ki. Bizalmának jeléül lehet venni, ha ölünkben ülve kezd el mosakodni a malacka. Ugyanígy bizalom jele, ha lepisil. A szobatisztaság elérése nehéz, de nem elérhetetlen.

Imádnak szabadon mozogni a szobában, kertben. Ha megérzik a szabadságot, akár eufórikus hangulatba is eshetnek, amikor futkározni, ugrándozni kezdenek és ugrálás közben a levegőben 180 fokos fordulatot tesznek. Ez főleg a fiatal egyedekre jellemző.

Ha több malacot tartunk együtt, amelyeknek nemük különböző, akkor a hím akár 5 perc múlva képes udvarolni a nősténynek.

A nőstény tengerimalacok együtt tartásánál az ismerkedés kergetőzéssel és fogcsikorgatással is járhat, amely addig tart, amíg eldől, melyik a domináns.

A hím tengerimalacok együtt tartása már nem ilyen egyszerű, ugyanis kifejlett hímek együtt tartása szinte lehetetlen. Esély akkor van, ha az idősebb hím mellé kölyök hím tengerimalac kerül. Ha két hím elfogadta egymást, azonban egy nőstényt tesznek közéjük, azonnal megszűnik barátságuk.

(Fotó:devianart_com/cutehomepets.com)