Jump to content

Szelfiző állatok

2014. 08. 08. 16:05

Manapság nagy divatnak örvend a szelfi képek készítése, vagyis egy olyan fotó, amit tükör előtt pózolva te készítesz saját magadról.

De hogy a szokás már az állatvilágban is kezd érvényesülni, merőben újdonság. Természetesen a legtöbb esetben ez mesterkélt, emberi kitalációra alapozott alkotás, míg vannak olyan esetek, amikor valóban egy huncut állat használja meglepő módon kifejezetten jól a fényképezőgépet.

A brazil National Geographic újság számára a Diomedia ügynökség szelfiző állatokról készített kampányt. A képfeltöltő és megosztó oldalakon naponta több millió képet tesznek közzé világszerte. Ezek között számtalan érdekes, szép, cuki képet lehet találni, így nehéz versenybe szállni. A szelfizős állatkampány pont ezt célozza meg.

Egy brit természetfotós 2011-ben üstökös makákókat igyekezett lencsevégre kapni Indonéziában. Ám a leleményes és ügyes majmok megkaparintották az eszközt és vad kattogtatásba kezdtek, magukról szelfi képeket készítettek. Így lettek szempillantás alatt híresek az üstökös makákók. Az aranyosnak, viccesnek mondható történet azonban kezd pereskedésbe átcsapni, ugyanis a szelfi képek egy csapásra híressé váltak, amikor felkerültek a Wikipédiára is. A természetfotós szeretne pénzhez jutni a képekből, hiszen az ő gépével készültek a szelfik, egy éves munka áll a héttérben, és az odautazás költségei is a férfit terhelik. De miért ő kapná a pénzt, ha nem ő készítette a képeket, hanem a majmok? A Wikipediára felkerült fotókat bárki megnézheti, a jogdíj nem illeti a fotóst, viszont a wikipedia munkatársak hajlandóak perre is menni a majmok jogaiért.

(Forrás: digitalspy.co.uk)