Jump to content

Okos rágcsáló

2014. 08. 10. 09:00

A legokosabb rágcsáló nem más, mint a patkány. Lehet egy patkány házi kedvenc? Szelídíthető?

A válasz igen, éppen úgy, mint más háziállat, a patkány is hamar megszokja az ember közelségét. Sőt még a nevére is hallgat. Ha egyszer megszereti a gazdáját, nagyon szeret megbújni az ember nyakában, vállán, pulóver ujjába betelepedve bóbiskolni.

Az 1960-as évektől vált divattá a patkány otthoni tartása.

Testhosszuk 20-28 cm között van, a farkuk 17-23 cm hosszú. Felnőtt példányok testsúlya elérheti a fél kilót is, a hímek akár még többet is.

A patkány nagyon intelligens és kíváncsi rágcsáló. Hihetetlenül gyorsan tanulnak, ezért hamar hozzá tudnak szokni környezetükhöz. Mint minden kedvencnek, ennek a rágcsálónak is szüksége van a gondozásra, a vele való törődésre.

A patkányok közösségi, barátságos állatok, de mint általában minden állat, ijedtségre, félelemre harapással reagálhatnak. Akkor is előfordulhat, hogy megharap, ha a területét védi, azt veszélyeztetve érzi azt.

Ezek a rágcsálók igazi atléták. Képesek átpréselni magukat kicsi lyukakon, több kilométert leúsznak, kötélen egyensúlyoznak, függőleges csöveken felmásznak, alkalmazkodnak mindenféle klímához.

A patkányok mániákus bujkálók, mindent megrágnak, nem szeretik a nagy meleget, de a nagyon hideget sem.

Tartásához jól szellőző ketrecre van szükség, amely legyen tágas, de inkább magasabb, mint széles. Fontos tartozék a függőágy, mert szeretnek zsák módjára aludni. Ketrecébe faágak is helyezhetők, hogy a mászás lehetőségét biztosítani tudjuk. Alomként megfelelő a forgács. Nagyon fontos az itató, amelybe mindig friss legyen a víz. A patkány lényegében mindenevő, csak felépítésében rágcsáló. Azaz szükséges a fehérje biztosítása, amit leginkább tücsök, lisztkukac, csontkukac adásával érhetünk el. Megeszi a sült vagy főtt csirkehúst, felvágottat, sajtot, tejfölt, kefirt, de szükséges a magok adása is.

A patkány szereti a szürkületet, ekkor a legaktívabb és a kora reggeli órákban. Bajszuk nagyon érzékeny, így a sötétben is jól érzékelik a környezetükben lévő dolgokat. Szaglásuk, ízlésük is nagyon fejlett, aminek köszönhetően helyeket, ételeket, személyeket, fajtársaikat is meg tudják különböztetni. Látásuk azonban nem a legjobb. Nem szeretik a nagy zajokat, mert hallásuk nagyon érzékeny.

Létezik több patkány színváltozat, úgymint aguti (barna), fekete, fehér, krémszínű, szürke, pirosas és kékes. Létezik sima, pöttyös, csuklyás vagy sapkás. Amelyiknek bundája fehér és a szeme is piros, az az egyed albínó.

(Forrás: farmadvisor.com.au)