Jump to content

Vadászgörény

2014. 08. 14. 09:05

A hobbiállatként tartott vadászgörény népszerű. Megvásárlásakor akár tíz évre is társat szerzünk magunknak.

A vadászgörény (Mustela putorius furo) a vad, európai közönséges görény háziasításának eredménye. Nevezik még házi görénynek is. A görény nem rágcsáló, ugyanis a menyétfélék családjába tartozik. Ma már inkább csak háziállatként tartják, de eredetileg egérre, patkányra, nyúlva vadásztak vele.

Amikor megvásárolni kívánjuk a görényünket, nem árt beszerezni egy ketrecet, ahová bezárhatjuk, és amelynek járófelülete minimum 1 m2. Legyen benne etető, itató, almos tál, olyan láda, ahová el tud bújni, játékok, alvós rongy, függőágy. Nem szabad a ketrecébe forgács almot tenni. A ketrecbe csak keveset tartózkodjon az állat, csak a lakás és a saját épsége érdekében. Mivel híres arról, hogy szeret és ki is tud szabadulni, ezért a ketrec ajtaját karabinerrel meg kell erősíteni.

A vadászgörények sokat alszanak, napi 16-20 órát is. Heti legalább egy alkalommal sétára kell vinni. Nem árt más görénytartóval felvenni a kapcsolatot, ha egyedül tartjuk a sajátunkat, mert imád a fajtársaival játszani.

Ezek a kis ragadozók imádnak játszani, tele vannak kíváncsisággal, energiával. Állandóan figyelemmel kísérik a környezetükben történő dolgokat. Emberközpontúak, ki is követelik a figyelmet gazdájuktól.

A vadászgörények nagyon kíváncsi természetű jószágok. Bemásznak minden lyukba, ahová csak lehet. Ez pedig néha sérüléssel járhat, esetleg el is pusztulhat a görény, ha elektromos vezetékkel vagy más veszélyforrással érintkezik. Mindent megrágcsálnak, ami puha. Jó szabaduló művészek, de ugyanilyen jól kinyitnak szekrényt, ajtót, ami nincs jól bezárva. A szellőzőnyíláson a szabadba is minden gond nélkül ki tud jutni. Mivel azonban nincs meg bennük az az ösztön, hogy csatangolás után visszataláljon lakhelyére, így akár végzetes is lehet egy ilyen szökés.

Étrendje főleg hús legyen, főleg szárnyashús, egér, patkány, napos csibe, főtt halfilé, nyúl, bárány, uborka, tojás. Ritkábban lehet neki adni marhahúst, körtét, dinnyét, répát, sajtot, túrót, rizst és jobb minőségű macskatápot. Azonban tilos kutyatáppal, nyers disznóhússal, tejjel, citrusfélékkel, főtt kukoricával, borsóval, más zöldségekkel, szálkásan törő csonttal etetni. Ha megfelelő a görény étrendje, nincs szükség a táplálék kiegészítőre.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dotecard.com)