Jump to content

Nyuszibaj

2014. 08. 28. 16:05

Beteg a nyuszi, vérzik, levert, nem eszik. Ezt egy vírusos betegség okozza, amely egy calicivírus, és a betegség angol nevének rövidítéseként RHD-ként ismert.

A nyulak egyik leggyakoribb vírusos és fertőző betegsége. Járványszerűen jelentkezik, vagyis egy időben több nyúl is megbetegszik. Ez egyfajta calicivírus, amely a nyulak között különböző váladékok cseppfertőződésével terjed. Ami nagyon jó, hogy más állatra nem jelent veszélyt ez a vírusos megbetegedés és emberre sem veszélyes.

Sajnos azonban az ilyen típusú fertőzés nagyon szedi az áldozatait a nyuszik körében, ugyanis akár 90%-os lehet a pusztítás.
Gyors lefolyású, tünetszegény és gyógyíthatatlan. 24-48 óra a lappangási ideje, főképp a kifejlett állatokat veszélyezteti, fiatal egyedeknél ritkán jelentkezik.

A betegség vérzéssel, duzzanattal, ödémával jelentkezik a nyuszinál. Az állatok hangulattalanok, bágyadtak és étvágytalanok. A fertőzés gyorsan szedi az áldozatait, mert 2-3 napon belül a nyulak elpusztulnak.

Sajnos nincs igazán hatékony gyógyszer ez ellen a vírus ellen. Amikor kiderült a probléma, megpróbálhatjuk átvészeltetni az állatot ezen a fertőzésen, de általában ez sikertelen.

A legfontosabb tehát a megelőzés, ugyanis van ellene védőoltás, a folyamatos védettséget így biztosítani lehet nyulaink számára.

Ha állatunkon, állatainkon ezeket a tüneteket észleljük, vagy az állat el is hullott, feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mypetonline.co.uk)