Jump to content

Idős kisemlősök gondozása

2014. 10. 09. 16:05

Amikor kisemlőseink megöregednek, még jobban oda kell rájuk figyelnünk, mert már koruknál fogva egyre több probléma ütheti fel a fejét. De mi gazdik segíthetünk életük utolsó szakaszában állatkáinknak.

Kisemlőseink várható életkora hörcsögnél 1,5-3 év, tengerimalacnál 6-8 év, degunál 6-8 év, nyúlnál 6-10 év lehet, míg a csincsilla akár 15-20 évet is élhet.

Ha kis kedvencünk egyre kevesebbet mozog, azt okozhatja ízületi fájdalom is. Állatorvos segítségével fel kell mérni az állat állapotát, és igény szerint csillapítani lehet a fájdalmat. Ha tartós a mozgás hiánya, az súlyos izomsorvadáshoz vezethet. Előfordulhat az is, hogy elég csak táplálék-kiegészítőt adni a kis állatnak, így hamarosan normalizálódhat az állapota, aktívabbá válhat. Természetesen az embereknek készült gyógyszerek nem alkalmasak állataink gyógyítására, akár mérgezést és halált is okozhat, semmiképp ne adjunk abból.

Ha állatkánk sokat áll, nem mozog, akár fájdalmas fekély alakulhat ki a talpán. A másik eset, amikor fekély jelenhet meg, amikor a kis állat elhízott. Ezekben az esetekben javasolt a talpmasszázs, amely lehet megelőző terápia is. Ártani nem árthat a körömvirág krém használata.

A ferdén nőtt fogak már fiatal korban megjelennek, időskori előfordulása ritka. Azonban ha mégis kialakul, akkor meg kell keresni annak okát. Viszonylag ritka jelenség.

A szemek romlásával, esetleg a látás teljes elvesztésével is csökkenhet a rágcsálók mozgásigénye, mert bizonytalanok. A szem romlásának hátterében cukorbetegség, magas vérnyomás, autóimmun betegség is állhat, ezért érdemes megvizsgáltatni az állatot. A gazdi annyit tud tenni, hogy kedvencét biztonságos környezetben tartja.

Idős rágcsálók esetében az emésztés is megváltozik, ezért nem árt a táplálék mennyiségét fokozatosan csökkenteni. A legjobb, ha az étkezések nagy részét a széna teszi ki, és jót tesz a bélflórát segítő készítmények alkalmazása.

Természetesen idős korban már nem ajánlott egy újabb alom kihordása. Akár az életébe is kerülhet. A korosabb hím számára pedig a párzás körüli izgalom lehet végzetes.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: animal-backgrounds.com)