Jump to content

Vigyázzunk!

2014. 11. 08. 16:00

Ősz van, a levelek már nem a fákat ékesítik, hanem avarként hevernek a földön, amit egy gondos kerttulajdonos nem hagy gondozatlanul.

Bár már sok helyen divattá vált a lomb komposztálása, de még mindig sok helyen az általános az, hogy a lehullott leveleket összegyűjtik és elégetik. Ha az utóbbi változatot választjuk, akkor nagyon óvatosan, körültekintően tegyük, mert a tűz áldozatává válhatnak kertünkben élő állatkák is.

Az összegyűjtött, egy kupacba hordott levelet szokták meggyújtani, elégetni. Azonban éppen ebben az őszi, lombhullatós időszakban keresik alvóhelyüket a sünök. A nagy kupac levelet pedig éppen megfelelő helynek minősítik a tüskések arra, hogy ott aludják át a téli időszakot.

Ha frissen, az összesepert levelet meggyújtjuk, a sünöknek nincs idejük felfedezni a remek búvóhelyet, így az avarégetés rájuk nézve nem veszélyes. Ha azonban az avargyűjtés után a kupacot nem azonnal égetjük el, akkor a tragédia megelőzése előtt gondosan át kell vizsgálni az avart. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs-e benne sün, netalán más állatka, és csak aztán lássunk hozzá az égetéshez.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pirospont.gportal.hu)