Jump to content

A lemming

2014. 11. 25. 16:00

Ennek a kis állatnak nincs magyar neve. Valószínűleg azért, mert már jó ideje elvándorolt a Kárpát-medencéből. Norvégiában és más hasonló éghajlatú vidéken él.

A lemming úgy néz ki, mint a hörcsög. Bundája selymes, vörösesbarna színű, a mellénye és a hasa azonban aranyszínű. Fűfélékkel, mohával táplálkozik. Nem alszik téli álmot. Rendkívül szapora állat.
A lemmingeknek van egy tulajdonsága. 3-4 évente tömegesen útra kelnek, átkelnek hegyen, völgyön, nem állja útjukat sem folyó, se tó.

Otthoni tartásra a sztyeppi lemming a legalkalmasabb, amelyeknek eredeti élőhelye a sztyeppés, félsivatagos vidék, vagyis Ukrajna, Kazahsztán, Mongólia, Kína.

Párban jól tarthatók, de igazán a nagyobb csoportot kedvelik. 4-5 fő már igazán jól érzi magát a 150x50 centis terráriumban. Érdemes fiatal példányokat beszerezni, mert hamar összeszoknak.

Imádnak ásni, az ásás mesterei, ezért nem árt a terrárium alját vastagon alommal bélelni. Ennek csak az lesz a hátránya, hogy állatkáinkat szinte nem is láthatjuk majd. Jó megoldás, ha a terrárium egy részében széna és forgács keverékét vastagabban rétegezzük, míg a másik részében vékonyabb az aljzat. Még érdekesebbé tehetjük lakhelyüket faágakkal, fertőtlenített virágfölddel, műanyag alagutak behelyezésével. Érdemes lefedni, nehogy a faágról ügyesen kimásszanak.

Etetésük nem bonyolult, de azt fontos tudni, hogy a cukorra érzékenyek, így semmilyen mézes, melaszos rágcsálóknak szánt készítmény a lemmingeknek káros. A papagáj és a kanárik magelesége, valamint a hörcsög mageleség jó a lemmingnek is, az étrend többi része pedig zöldségből, száraz növényekből álljon. A kukorica cukortartalma is magas, ez sem adható, és a saláta sem megfelelő számára. Érdemes golyós önitatóban vizet adni neki, mert a tálból hamar kipancsolja a vizet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: en.wikipedia.org)