Jump to content

Róka a kertünkben

2014. 11. 30. 16:00

Beköszöntött a hideg idő. A természetben élő állatok kénytelenek a települések közelébe, vagy akár a településen belül élelmet keresniük maguknak, hiszen egyre kevesebb a táplálék.

A városba belátogató állatok közül a róka szokta a legnagyobb ijedelmet okozni. Ezek az állatok nagyon jól alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, így gyorsan felismerik a bajt. Ha csökken életterük és fogy a táplálék is, akkor nem restek emberek közelébe menni és ott beszerezni a fogukra valót.

Míg más emlősök nem tudnak nagyobb galibát okozni az ember tulajdonában, addig a róka már igen. A kisebb testű szárnyasokat könnyedén elkapja, ellopja a tojásokat, kiborítja a kukát élelem után kutatva. Ha nem talál magának megfelelő táplálékot, akkor észre sem vesszük, hogy róka járt a közelünkben.

A közelünkben megjelenő róka mégsem emiatt kelt félelmet az emberekben, hanem inkább a veszettség ténye. A rókapopuláció egyre nő és köztük veszett példányok is előfordulnak. A fertőzött állat barátságosnak tűnik, akár meg is tudná fogni az ember. Az ilyen állatot messziről figyeljük meg. Ha nekimegy tárgyaknak, céltalanul lődörög, habzik a szája és nyáladzik, akkor valószínűleg veszett. A már rutinos városban portyázó, de nem veszett rókák is lehetnek viszonylag barátságosak, de akkor sem szabad befogni azokat.

A rókajárástól úgy tudunk megszabadulni, ha a szemetest elzárjuk, vagy lezárjuk a tetejét. Ne hagyjunk kint semmilyen háziállatnak az eledelét és a kerítés legyen stabil, mindenhol zárt. Ha nagyobb testű kutyánk van, akkor a rókajárás is szinte biztos, hogy kizárt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: 8.kerulet.ittlakunk.hu)