Jump to content

Örömteli pillanatok

2014. 12. 14. 16:05

Az ember hajlamos sok cselekedetet csak emberinek tulajdonítani. Ilyen a szex, a szerelmeskedés is. Vajon az állatvilágban is élvezik a nemi életet?

Az utóbbi időben sok ehhez a témakörhöz tartozó kutatást végeztek tudósok. Egy pszichológus felismerte, hogy a laboratóriumi körülmények között tartott patkányok imádják, ha csiklandozzák őket. Ez még nem azt jelenti, hogy párzás közben is hasonló örömöt élnek át.

Hogy az állatok élvezik-e a szexet úgy deríthetik ki, ha szétválasztják a fajfenntartás érdekében tett aktivitást és az örömszerzést.

Van egy majomfajta, amelyik arról is híres, hogy nagy a szexuális éhségük. Ezek a majmok a bonobók, amelyeket hippi majomnak is becéznek. Szexuális kapcsolatot létesítenek az azonos nemű társaikkal, a kiskorúakkal is. Más majomfajták is kezdeményeznek nemi kapcsolatott akkor is, ha esély sincs a fogamzásra. Ebben az esetben inkább az örömszerzés érvényesül.

Azt is megfigyelték, hogy az állatok többet szexelnek, mint amennyi a fajfenntartáshoz indokolt lenne. Például az oroszlánok a párzási időszakban – amely egy hétig tart –, napjában akár százszor is párosodnak.

Két olasz kutató 238 órát töltött makákók közvetlen közelében. Megállapították, hogy 200-nál is több együttlétet bonyolítottak le a majmok, és a nőstényeknek orgazmusa is volt.

A szexualitás az állatvilágban a fajfenntartás miatt fontos, mivel azonban jó élmény, így az állatok is sűrűbben gyakorolják, mintsem az utódok nemzéséhez szükséges lenne.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: beobachter.ch)