Jump to content

Pockok uralma

2015. 02. 05. 09:00

Ahol szántóföld van, ott a mezei pockok a Kánaán földjén járnak és nagy kárt okoznak. A mezőgazdasági termeléssel együtt ezek a kis rágcsálók is jelen vannak.

Bizonyos időszakonként egyedszámuk jelentősen megnő. Általában 3-6 évente jóval több egyed él és születik, ami a gazdáknak nagyon rossz, ugyanis ezek az apró kis rágcsálók megrágják a zöldségek gyökerét és gumóját. A gyümölcsfák kérgét is lebontják, a tárolt magokat is megdézsmálják, ráadásul az ürülékük még fertőzésforrás is lehet.

A baj nem jár egyedül. A kis pockok ugyanis most már nem csak a termőföldeken garázdálkodnak, hanem a dunántúli erdőkben is. Erdészek jelezték, hogy tavaly nagyon elszaporodott az állomány, amely most olyan tölgyeket károsítottak meg, amelyek az erdőfelújítás példányai voltak. 78,4 hektáron károsították a fákat. Ezen kívül megrongálták a cser- és kocsánytölgy állományt is.

Hogy a baj ne kanászodjon még jobban el a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) rágcsálóirtást engedélyezett. Az erdőfelújítások területén nem szoktak ilyen szereket használni, de most muszáj. Az elhullott pockokat be kell gyűjteni, hogy így óvják meg a többi vadállatot.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Forrás: allatvilagunk.hu)