Jump to content

Hódmunka

2015. 02. 13. 16:00

Egy korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy az Év Természetfotója 2015-ös díjat egy fotós hódról készült munkájával nyerte el. Maga az elismerés és a hódok Dunán való megjelenése is öröm, de azért nagy kárt tudnak tenni ezek a fadarálók.

A Kisalföldön is megjelentek ezek az emlősök, és ezt a fák megrágásával is jelezték. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nemnagy örömére, hiszen hektárszámra döntik ki a fákat. Ráadásul a fiatal erdősítésekben is kedvükre rágcsálnak, így folyton pótolni kell a facsemetéket.

A körberágott fák önmagukban is veszteséget jelentenek, amelyik pedig mégis állva marad fa, de belül szárad a hódrágásnak köszönhetően, az még balesetveszélyt is jelent.

Az öregebb erdőkben, a hódok okozta foghíjas területen a gyomosodás és a cserjésedés okoz gondot. Vannak olyan vízelvezető csatornák a Hanságban, amelyekbe a hódok gátat építettek, így csökkentik az ott elfolyó víz mennyiségét. A hódjáratok miatt megsüllyedhetnek a csatorna menti utak.

Az 1980-as években érkeztek hódok a vizek mentén a túlnépesedett Németországból Ausztriába, majd hozzánk is. Az 1990-es évek elején tapasztalták először hazai megjelenését, majd a WWF Magyarország betelepített az országba – a Kisalföldre is – 250 állatot.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: muzeumbarat.hu)