Jump to content

Bújj hozzám!

2015. 02. 20. 09:05

Ha fázik a kezünk, vagy összedörzsöljük a hideg végtagokat, hogy felpezsdítsük a vérkeringést bennük, vagy zsebre dugjuk, esetleg valaki megmelengeti. Az állatoknak is van technikájuk fázás ellen.

Az afrikai éjszakák hidegek, olykor fagypont alá süllyed a hőmérséklet. A kistestű makákók, cerkófok nehezen viselik a nagy hideget, némelyik példány nem is éli túl ezt az időszakot. Azoknak a példányoknak van nagyobb esélye az életben maradásra, amelyek társaikkal jó kapcsolatban vannak.

A barátságos, társaságkedvelő egyedek gyakran kurkásszák társaikat, így hideg esetén befogadják, és össze is bújnak fázó társukkal. Ezt nemzetközi kutatócsoport vizsgálata is megerősítette. A vizsgálatban résztvevő nőstény majmok bőre alá hőmérőt ültettek be, amely a kilenc hónapon keresztül számlálta hányszor kurkászták egymást az állatok.

A sok baráttal rendelkező egyedek összebújtak, így a hidegben melegíthették egymást, a testhőmérsékletük kevésbé csökkent. A kurkászásnak még a szőrzet karbantartásában is fontos szerepe van, hiszen a jól ápolt bunda jobban is szigetel. Arról nem is beszélve, hogy a jó társas kapcsolat kihatással van a fizikális és mentális egészségre is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: thimmykevilaga.blogspot.com)