Jump to content

Sportos rágcsálók

2015. 03. 06. 16:05

Aki rágcsálót tart, az tisztában van azzal, hogy számukra az élet igazán éjszaka kezdődik. Amikor az emberek elcsendesednek, a kisemlősök egy része éppen akkor aktív. Pörögnek a kerekek, nagy a ketrecben a jövés, menés.

Hogy miért hajtják ennyire a kereket? A válasz: a mozgás miatt, mert jól esik nekik.

Egy holland tudós mozgásérzékelő kamerát rögzített a teljes felszerelésű ketrecbe, amely a kertjének egyik pontján helyezett el. Három évig tartó megfigyelése során többfajta rágcsáló bemászott a ketrecbe. Evett, majd a kerék felfedezése után futott egy nagyot. Tíz állatból egy egér volt. Meglátogatták a ketrecet békák, cickányok, patkányok is.

Ismert, hogy az otthon tartott kisrágcsálók imádnak futni, hiszen ezért számít alapfelszerelésnek egy futókerék. Arra is képesek, hogy logikai feladatokat megoldjanak, zárakat kinyissanak azért, hogy a kerékhez jussanak.

Eddig azt nem tudták, hogy az ilyenfajta viselkedést csak a fogságban tartott példányok produkálják-e. A fenti vizsgálat során azonban bebizonyították, hogy a szabadon élő rágcsálók egy részének kimondottan örömet okoz a futás. Sőt mezei állatoknál is kipróbálták ezt, és azok az állatok között is volt vállalkozó szellemű egyed. Ráadásul egyáltalán nem volt összefüggésben a futókerék meglátogatása a potya táplálékkal, hiszen több esetben hozzá sem nyúltak.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: abcnews.go.com)