Jump to content

Ürgementés másként

2015. 03. 30. 16:00

A 2015-ös év emlőse az ürge. Ennek az állatnak a megmentésére több olyan rendezvényt szerveznek, amellyel ezt a fajt népszerűsítik. A kis emlősök száma rohamosan csökken, pedig hazánkban van a legnagyobb európai állomány. Nagy a felelősség rajtunk, hiszen ha nem óvjuk meg a magyarországi állományt, az hatással lesz az európai, de a világállományra is.

A fejmentés érdekében szemléletformáló, ismeretterjesztő programokat szerveznek, pályázatokat írnak ki diákok számára. Ezen kívül kortárs írókat is felkértek arra, hogy ürge rímekkel gazdagítsák irodalmunkat, amelyekhez gyerekek készítenek illusztrációt. Az idősebb gyerekek esszét írhatnak az ürgefüttyről.

Az ürge jelenléte azért is nagyon fontos, mert a parlagi sas és a kerecsensólyom fő táplálékát jelenti. Ha csökken az ürgeállomány, csökken a sólymok és a sasok száma is. Hiába telepítettek át több nemzeti parkból ürgéket, még így is veszélyeztetett állatok.

A Föld napja (április 22.) keretén belül a tihanyi Levendula házban meghirdetik majd az országos ürgefelmérő programot, a Magyar Tudomány Napján (november 3.) ürgekonferenciát tartanak majd, ahol szó lesz a faj megőrzésének lehetőségeiről. Itt hirdetik majd ki a legjobb esszéket, gyermekrajzokat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: panoramio.com)