Jump to content

Csábító egérének

2015. 04. 10. 09:00

Ahogyan az embereknél, az állatvilágban is igyekeznek a hím egyedek a hölgyeket megnyerni külsejükkel, hangjukkal, ajándékokkal. A hím egerek énekkel próbálják meg lenyűgözni szívük választottját. Tudtad?

Erre a következtetésre az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói jutottak. Egy szaklapban közölték is eredményeiket.
Nász idején a hím egérkék nagyon hangosan és összetetten énekelnek, amit megérzik egy nőstény friss vizeletét, ám annak otthagyóját nem találják a közelben. Nincs más, valahogy tudtára kell hozni a hölgynek, hogy a környéken tartózkodik egy derék legény.

Ha azonban a nőstény látható is, a hímek dala sokkal egyszerűbb és hosszabb. Abban az esetben már nem fektetnek akkora energiát a magához csalogatásban.

Ez az ének azonban olyan hangtartományban zajlik, amely az emberi fül számára nem érzékelhető. Pedig már a fiatalok is gyakorolják az éneklést, azzal hívják anyujukat. Ahogy nőnek, úgy válik daluk egyre bonyolultabbá.

Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az egerek éneke függ a társas viszonyuktól is. Valamint a nőstények nagyobb érdeklődést mutatnak a komplex dalok és annak hangadója iránt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bornscientist.com)