Jump to content

Segítség a bajban

2015. 05. 29. 12:05

A patkány jelzőt arra az emberre szokták használni, aki sunyi, cserben hagyja társait. Az igazi patkányok viszont hősök, igazi hősök.


Egy kísérlet során Japán kutatók két patkányt olyan dobozba raktak, amelyek átlátszó, ajtóval ellátott fallal voltak kettéosztva. A doboz egyik oldalában lévő patkány emelvényen, szárazon volt, amíg a társa csurom vizes volt. A szárazon lévő patkány segített a bajban, kellemetlen helyzetbe lévő társán, kinyitotta az ajtót. Aztán helycsere történt, majd az előbb még vizes, kétségbeesett állat ugyanúgy segített társán annyi különbséggel, hogy az ajtó nyitása már sokkal gyorsabban történt.

Lehet csak azért nyitották ki az ajtót, mert nem szeretnek egyedül lenni? Erre a kérdésre úgy próbáltak választ találni, hogy nem árasztották el a doboz egyik felét vízzel, így a kellemetlen helyzet egyik oldalon sem állt fent, csak a magány. Azt tapasztalták, hogy az ilyen esetben a legtöbb esetben nem nyitottak egymásnak ajtót a patkányok, hiszen jó helyük volt. Vagyis a kétségbeesett állapot nagyban hozzájárul ahhoz, hogy segítsenek egymáson a patkányok.

Egy másik tesztben jutalomfalatkákkal terelték el a patkányok figyelmét, de ugyanolyan felosztású, egyik részében vízzel elárasztott dobozban. A szárazon lévő állat előbb segített bajban lévő társán, és csak aztán kezdte el enni a finom falatokat.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a patkányok empátiára képesek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)