Jump to content

Az igazi hörcsögtenyésztő ismérve

2015. 06. 10. 09:00

Ha elkötelezett hörcsög fanatikusként tenyésztik ezeket a bájos rágcsálókat,  akkor bizonyos alapelveket el kell fogadni és be kell tartani.

Az állatok terráriumát, helyét hetente legalább egyszer takarítani kell, minden harmadik alkalommal nem árt ecettel fertőtleníteni. Általában naponta egyszer, délutánonként vagy esténként érdemes megetetni hörcsögeinket gyümölccsel, zöldséggel, magkeverékkel.

Tenyésztésükhöz olyan állatok szükségesek, amelyek megfelelnek mind külső, mind pedig belső tulajdonságiakkal a tenyésztési feltételeknek. Attól, hogy egy hörcsög ivarérett korba lépett, még nem biztos, hogy a tenyésztésre készen is áll. Szükséges azonban az első alomnak megszületnie egy nősténynek még fél éves kora előtt, mert utána már kockázatos az anyának és kicsinyeinek is az ellés.

Az utolsó ellés ideje pedig 14-16 hónapos kor körül lehetséges. Természetesen ez függ az állat egészségügyi állapotától, kondíciójától. Nem ajánlott a rokon állatok közötti szaporodás. A kicsinyek születésük után 3,5-4 héttel választhatók el anyjuktól

Ha komoly, felelős és tudatos tenyésztőtől vásárolunk hörcsögöt, akkor csakis a 4 hetet betöltött állatokat adja el, mindezt adásvételi szerződésben rögzítve. Az igazán elhivatott tenyésztők még egy olyan dokumentummal is ellátják az új gazdit, amelyen a hörcsög általános tartási információit rögzítette.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)