Jump to content

Csimpánzkonyha és a bizalom hiánya

2015. 07. 23. 09:00

A főzést nagyjából négyszázezer éve kezdte el az ember. Az állatok természetesen nem tudnak (és nem is akarnak) főzni, de vajon az állatok rendelkeznek olyan képességgel, amely szükséges az ilyen összetett, ok-okozati viszonyok felismeréséhez, mint a főzés is?

 

Az őseink majomszerű lények voltak. Az ő szokásaikat már nem tudjuk vizsgálni, de a hozzánk legjobban hasonlító emlősöket, a csimpánzokat igen.

Tény, hogy ezek az okos állatok nem tudnak főzni, ám felismerik annak tényét, hogy a főtt étel jobb, így akár képesek türelmet erőltetni magukra annak reményében, hogy a nyers táplálékból finom főtt, sült ételt kapjanak cserébe.

Igényük lehet a főtt táplálékra, azonban a tűz kordában tartásának hiánya miatt ez kivitelezhetetlen számukra. Ráadásul azzal is szembe kellene néznie a csimpánzszakácsnak, hogy a nyersanyagokat a többi állat elvenné, amíg serénykedik.

A főzésnek alapja tehát a társakba vetett bizalom is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)