Jump to content

A hópárduc nem piheg a magasban

2015. 08. 10. 10:00

Akik magas hegy közelében élnek, a hegymászás, a magaslati levegő nem okoz gondot. Ám, aki ehhez a levegősűrűséghez nincs hozzászokva, könnyen légszomjjal küzd.

 

Állatok között is vannak olyanok, amelyek a hihetetlen magasságok és a sivárság ellenére is megélnek. A hópárduc akár 6 ezer méteres magasság felé is képes merészkedni. Egy lábunkhoz dörgölőző házi cica nem viselné ezt el.

Hogyan képes erre? Ezt kutatják tudósok is. Több feltételezésük is volt a kutatóknak, hogyan képesek ilyen magasságokban élni a hópárducok. Az egyik teória szerint a hópárduc hemoglobin szintje magasabb, mint a többi macskaféléé. Csakhogy a vizsgálat egyáltalán nem mutatott különbséget.

A másik feltételezés az volt, hogy a hópárducok hemoglobingénjei térnek el a többi nagymacskáétól. De még csak ebben sem volt különbség.

Pedig a macskafélék hemoglobinjai a magaslatokban nem jók az oxigénszállításban, amely oxigénhiányhoz vezethet. Éppen ezért a macskák alacsony fekvésű területeken érzik magukat otthon.

Kivéve a hópárduc, amelyre még nem tudják a magyarázatot, hogy ez a nagymacskaféle miért boldogul olyan jól több ezer méteren is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)