Jump to content

Toportyánok hazaszivárgása

2016. 02. 17. 07:00

Ami még nemrégiben ritkaság számba ment, az ma már nem is olyan túlságosan szokatlan. Így van ez a hazai aranysakálokkal is. Egyre több példány gazdagítja az őshonos állatfaj egyedszámát, és ez számunkra csak jó hír.

A Pilis Parkerdő Zrt. munkatársai néhány évvel ezelőtt még csak elvétve találkoztak aranysakállal a Buda környéki erdős részeken. Mára ez a szám egyre növekszik és az derült ki, hogy az aranysakál stabilan jelen vaj hazánkban. Nagy jelentősége van ennek, hiszen ez a kistestű ragadozó őshonos fajunk, ám a XIX. század legelejétől egyszerűen nem tudott megélni Magyarországon, és csak az 1900-as évek közepe táján bukkant fel elvétve egy-egy példány.

Csakhogy a körülmények egyáltalán nem kedveztek annak, hogy a toportyánként, nádi farkasként is emlegetett aranysakál hazaköltözzön, ugyanis sorra tűntek el a vizes területek, és a ragadozó fajokat tudatosan irtották. Nem is igazán ismerik az emberek az aranysakált, így sokaknak az is új információ, hogy őshonos fajunk. Emiatt is öröm az a tény, hogy ma már újból jelen vannak ereinkben ezek az emberre veszélyt nem jelentő ragadozók.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)