Jump to content

Titkos iránytű az állatokban

2016. 07. 15. 07:00

A vándormadarak évente kétszer hihetetlen távolságot tesznek meg költőhelyükig, majd vissza. Az út során semmilyen technika nem segíti őket, mégsem tévednek el sosem. Hogy lehet ez?

A Föld mágneses mezejét használják fel arra, hogy tájékozódni tudjanak a világban. Erre nem csak a vándorló, nagy távolságot repülő madarak képesek, hanem egyes halak, hüllők, rovarok, de emlősök is. Sőt mi több, úgy tűnik, hogy mi emberek is képesek lehetünk rá, az érzékünk megvan hozzá, csak nem használjuk.

A vándormadarak szemében, azaz a retinájában van egy fényérzékeny molekula, a kriptokróm 1a. A mágneses mező aktiválja ezt a molekulát. A nagy távot repülő vándormadarak érzékelik a mágneses vonalak felszínhez viszonyított elhajlását, ekkor aktiválódik a kriptokróm 1a.

A kriptokróm 1 pedig az a változat, amely az emlősökben is megtalálható. Ebből az is kikövetkeztethető, hogy az emlősöknek is lehet olyan képességük, mint a vándormadaraknak. Főleg a kutyaszerű ragadozókban található meg, de ugyanúgy megtalálható az orángutánban, viszont nincs a macskafélékben.

A kriptokróm a retinában helyezkedik el, és valószínűleg a mágneses vonalakat érzékelik vele az állatok.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)