Jump to content

Ember tette, állat szenved

2017. 01. 20. 20:00

Hiába jön ki a könyökünkön, mégis arról számolunk be, hogy nagy a baj a világunkkal. Az ember a legnagyobb szennyező faktor a Földön. Miattunk kerülnek bajba az állatok és a növények is.

Modern életünkre nemcsak a technikai eszközök léte és használata a jellemző, hanem a műanyag tárgyak is. Rendre használjuk ezeket, és egy részüktől minden gondolkodás nélkül meg is szabadulunk. Ha környezettudatosan cselekszünk, akkor jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben landolnak, rossz esetben pedig a természetet szennyezzük. A műanyag tárgyaktól (legyen az szatyor, zacskó, flakon, öngyújtó, papucs, bármi) egy pillanat alatt meg tudunk szabadulni, ám a természetnek ehhez akár évtizedekre, évszázadokra van szüksége.

A tudósok úgy becsülik, hogy az óceánban található műanyag hulladék száma nagyobb az 5 trillió (!!!) darabnál. A Csendes-óceánban meg is figyelhető az a folt, amelyet műanyag hulladék alkot.

Természetesen a műanyag az állatokat sem kerüli el. A tömegesen pusztuló madarak testét felbontva sűrűn találkoznak azzal a tudósok, hogy műanyag darabkák, tárgyak vannak az gyomrukban. Az állatok kíváncsiak, lenyelik a tárgyakat. Habár telítettségérzést kelt, de energiát, tápértéket nem képviselnek, így a madarak legyengülnek és végül elpusztulnak.

A műanyag egy része miniatűr darabokká szétesett hulladékot jelent, amelyet az óceán apró élőlényei kebeleznek be. A nagyobbakat a halak és a madarak, a még nagyobbak pedig az emlősök. Minden tápláléklánci szinten megtalálható a műanyag.

A tudósok szerint a bolygó lakosságából legalább hét milliárd embernek kellene szokásain, életformáin olyan drasztikusan változtatni, hogy ezt a folyamatot meg lehessen állítani.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)