Jump to content

Kihúzták a listáról a keleti pumát

2018. 02. 01. 20:00

Nagy a baj a bolygónkon, és ezt sejteti a klímaváltozás, valamint annak hatásai, de a média is számot ad arról, hogy hány állatfaj van kihalóban.

Ismert, hogy naponta tűnik el a Föld felszínéről állatfaj. A veszélyeztetett fajok listája tartalmazza azokat, amelyek a kihalás felé közelítenek. Egy nagymacska faj lekerült a listáról. Örülhetnénk is akkor, ha amiatt húzták volna ki a listáról, mert jobb helyzetbe került a keleti pumák állomány. Csakhogy nem így van.

Azért kellett a veszélyeztetett fajok közül kihúzni, mert most már hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a fajt.

Az Észak-Amerikában egykor őshonos faj egyedeit utoljára az 1930-as években látták. Azóta nem is látták őket és a szakembereknek arról sincs ismeretük, hogy lenne szaporodóképes állományuk.

Sajnos nem kellene azon meglepődnünk, hogy a keleti puma kihalt, ugyanis már az állomány nagy részét a XIX. században kiirtotta az ember. Eleve már a fő táplálékukat is, a fehérpettyes szarvasok számát is nagyon megritkította az ember, aminek köszönhetően a pumák számára is hatással volt. A nagymacskától való félelmükben pedig puskával védekeztek az emberek.

A keleti puma nagy hasonlóságot mutat az észak-amerikai pumával, a floridai párduccal és a hegyi oroszlánokkal, de valójában mind külön alfajt képvisel. A tudósok most abban reménykednek, hogy mégiscsak van néhány keleti puma, de ezt csak az állatok bundájának vizsgálatával tudnák megállapítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)