Jump to content

Ha húsvét, akkor nyúl, de haza nem muszáj vinni

2018. 03. 23. 06:00

Közeledik húsvét, és ezzel egyidejűleg egyre több helyen látni a felhívást, hogy az ünnep idején semmilyen, az ünnepi szokásokhoz kötődő élő állattal ne lepjünk meg gyerekeket.

Márpedig miért ne akarhatnánk nyuszit? Csakhogy a nyuszi vásárláshoz egyáltalán nem szükséges a húsvétot betervezni. Sőt, nyulat ne is a kisgyermekünknek vegyünk. Csak akkor vigyünk otthonunkba egy nyuszit, ha tudjuk annak gondozását, elhelyezését biztosítani.

Bármennyire édes egy kis nyuszi, egyszer nagyobb lesz. Ahogy telik az idő, a gyerkőc érdeklődése úgy hagyhat alább. Végül úgyis a szülőkre marad az állat gondozása. Abban az esetben, ha mégis megleped a gyermeked egy nyuszival, akkor igazából saját magadnak csinálsz feladatot. A nyuszi helyét rendszeresen takarítani kell, körmeit vágni kell, etetése és később a vele való foglalkozás is a szülő dolga marad. Legalább fél órára illik szabadon engedni a lakásban, ketrecben tartott állatot. Vedd számításba, hogy egy nyúl 6-12 évig is élhet. Ha ezeket a feltételeket mind vállalni tudod, akkor nagyon jó sora lesz nálad egy nyúl.

No, de egyáltalán nem muszáj nyuszit vásárolni odahaza, pláne nem kötelező ezt húsvétkor megtenni. Az ünnepi alkalmakkor több állatkertben hagyomány, hogy az ünnepek alatt nyuszit lehet simogatni. A legtöbb gyerkőc rajong az édes hosszúfülűért, de néhány simogatás után már nem is érdekli tovább. Ez lenne az otthoni nyuszival is.

Az is lehet, hogy még csak az állatkertbe sem kell menni azért, hogy a gyerkőc nyuszit láthasson, simogathasson. Talán van a családban valaki, aki nyulat tart. Esetleg egy barát, a szomszéd is megenged annyit, hogy gyermeked közelebbről ismerkedhessen egy tapsifülessel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)