Jump to content

Sziámi ikerpárra találtak

2018. 05. 15. 20:00

Ha a magzati fejlődés nem úgy zajlik le az anyaméhben, mint kellene, annak súlyos következményei lehetnek. A sziámi ikerpárok élete sokkal nehezebb, ha egyáltalán életben maradnak.

Legalábbis az emberek esetében így van, mert az orvostudomány szakemberei igyekeznek őket szétválasztani, és nagy csodával akár teljesen különálló életet tudnak adni az előtte összenőtt ikerpároknak. Máskor erre nincs is lehetőség.

Az állatvilágban ez még kegyetlenebb. Ha meg is születik egy sziámi ikerpár, még ha életképes is valamennyire az újszülött, az anyja nem fogadja el, nem neveli, így a természet szelekciója működik. Ahogy akkor is tette, amikor 2016-ban, Amerika egyik erdejében sziámi ikerpár fehérfarkú szarvas borjat találtak. A kétfejű, két nyakú újszülött állat már nem volt életben, amikor rátaláltak. A tetemet kutatás céljából szakemberek begyűjtötték, lefagyasztották. Csak most vették megint elő a tetemet és kezdték vizsgálni.

Nem a legáltalánosabb, de nem is olyan ritka, hogy a háziállatok között is születnek sziámi ikrek. A vadvilágban azonban ez sokkal ritkább. A vadak között is születnek rendellenességgel állatok, de sziámi ikerpárról alig van ismerete a tudósoknak.

A 2016-ban talált szarvasborjak nőstények voltak, akik egy testtel, rendelkezett. A gerinc ugyan egy szakasz után ketté vált, így már két nyakuk és két fejük is volt. A vadonban így élni nem tudtak volna a testvérek, azonban a sors ezt nem is adta meg nekik, mert eleve halva születtek a világra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)