Jump to content

Kiűzik, aki nem kell a csapatba

2018. 10. 09. 07:00

Az emberek mellett számos állatfaj él csoportban, amelyek igencsak jól szervezetten működnek. Megvan mindenkinek a rangja és helye a csapatban.

Ha a körülmények megfelelőek, akkor a csoport mindegyik tagja élvezi a természet bőségét, ám ha az erőforrás csökken, akkor a rangsor szerint jutnak hozzá vagy pedig vetélkedés kezdődik. A domináns egyedek fennen hirdetik nagyságukat, így a csapaton belül agresszió alakulhat ki. Erre megoldás lehet, ha tényleg összeméri erejét a domináns példány egy alsóbb rendű egyeddel, vagy pedig a csapatból való kiválás. A csoport elhagyása történhet azért, mert az erőfitogtatás során alulmaradt felet elkergetik a többiek, vagy minden harc nélkül kiválik egy-egy példány a csoportból.

A Afrikában élő zebramungók esetében számolni kell a csoportos száműzetéssel is. Amelyik fiatal állatot nem űzik ki a csoportból, az nagy valószínűséggel már nem is fogják. Ám ahogy nő a csoport létszáma, úgy lesz egyre nagyobb a feszültség. A feszültség oldásaként több egyedtől megszabadulnak ilyenkor, ennek ellenére a megmaradt csapattagok szaporodása eredményesebb.

A csoportból történő több példány elűzése során, az így összeállt állatokra jellemző, hogy a közelben igyekeznek tanyát verni, így a csapatok között is nagyobb az összetűzés lehetősége.

A csapat elhagyása, vagy egyes csapattagok kizárása a fajfenntartás érdekében is jelentős, valamint ilyenkor átalakulnak az erőviszonyok a csapaton belül, új csoportok születnek és ez ugyancsak hatásos a faj számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)