Jump to content

Vadas higiénia

2018. 10. 11. 07:00

A szabadban élő állatok esetében nem sűrűn sajnálkozunk azon, hogy szerencsétleneknek a csillagos ég az otthonuk, csak akkor, ha az időjárásban nagyobb szélsőség jelentkezik. Ugyanígy nem aggódunk különösebben azért, hogy milyen paraziták és vérszívók jelentek rájuk veszélyt.

Nem úgy, mint a közvetlen közelünkben élő, családtagként nyilvántartott állatkáink esetében. Ha ők bolhásak lesznek, azonnal megteszünk mindent annak érdekében, hogy a kellemetlen vendégektől megszabadítsuk állatainkat, és az otthonunkból is eltűnjenek a vérszívók. A kint tartott állatokról is sokkal gondoskodóbbak vagyunk, ha az időjárás túl melegre, vagy túl hidegre fordul. A vadállatok hogyan oldják meg azt, hogy ne szaporodjanak el rajtuk a vérszívók és ne betegítse meg őket valamilyen parazita?

A házi kedvenceink számára többféle megoldás létezik arra, hogy a nem kívánt vérszívóktól mentesítsük őket, de a fő cél ennek megelőzése. A fertőző betegségek elkerülése érdekében oltást kapnak, rendszeres állatorvosi vizsgálattal megelőzhető, hogy megfertőződjenek kedvenceink.

A mandrillok úgy igyekeznek megszabadulni a parazitáktól, hogy az ürülékükkel távozó petéket maguk után hagyva addig nem mennek vissza arra a helyre, amíg biztosan el nem pusztulnak azok. Az esős évszakban a parazitaveszély jóval alacsonyabb, így gyakrabban látogathatják ugyanazokat a helyeket, mint a szárazabb időszakokban. A rénszarvasokat is idegesítik a szúnyogok, éppen ezért húzódnak nyáron magasabb területekre, míg a vadlovak olyan pihenőhelyet választanak maguknak, ahol erősebb a szél, így a kellemetlenkedő legyek és szúnyogos sem piszkálják őket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)