Jump to content

Csak azt csinálta, amit egy hód szokott

2018. 11. 04. 19:00

Nemcsak az ember képes csodás építmények elkészítésére, hanem az állatok is. Az ő alkotásuk sokkal nagyobb csoda, ha azt vesszük figyelembe, hogy se gépeket, se eszközöket nem használnak ehhez fel.

Van az állatvilágban néhány kitűnő építész. Némelyik madár különleges fészket készít magának, egyes rovarok óriási várakat hoznak össze, míg az emlősök között is akad olyan, aki vízi erődítményt létesít. Ez utóbbi a hód. A nagy metszőfogait használó rágcsálók a fás vízpartokon élnek és tevékenykednek.

Az Európában élő közönséges hód, vagy ahogyan még nevezik, eurázsiai hódok száma egyre emelkedik, pedig a XIX. századra nagyban megcsappant a számuk. Most azonban emelkedik a populáció száma, és ez azt is jelenti, hogy teszik, amit a hódok tenni szoktak, vagyis akár nagy fákat is kidöntenek azért, hogy gátakat építsenek a természetes vizeken. Ezek az emlősök ugyanis tudatosan rendezik át a természetet, amelyhez a környezetből vett (rágott) alapanyagokat használják fel.

Pontosan ezt tette az a hód is, aki Németországban addig rágta a fa törzsét, míg az ki nem dőlt. A fa azonban egy kikötött jachtra zuhant rá. A hajó kajütjében tartózkodott ekkor az a házaspár is, akinek birtokában volt a vízi jármű. A fa ugyan ráesett a hajóra, de szerencsére az emberek épen megúszták, és a hajónak sem esett olyan baja, amitől ne tudott volna továbbhaladni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)