Jump to content

Adnak, de megnézik, hogy kinek

2018. 11. 06. 19:00

Az ember azért is dolgozik, hogy álmait magvalósíthassa, de a család fenntartása az elsődleges cél. Habár másnak is adhatunk az ételből, ez mégsem csak kimondottan emberi vonás.

Azt hinnénk, hogy csak az ember olyan szociális lény, hogy megosztja táplálékát más, rászoruló társával. Azt eddig is tudtuk, hogy a főemlős állatfajok valamennyien családjukon belül megosztják az élelmet, de a családon kívül eső más fajtárssal is megoszthatják.

A csimpánzok azok a lények, akik ha húshoz jutnak, akkor azt mással is megosztják ugyan, de megnézik, hogy kinek adják oda az értékes táplálékot. Nem azoknak a fajtársuknak adnak, akik nem jutottak még élelemhez, hanem azoknak a társaiknak, akik hasonlóan ügyes vadászok, és a következő eredményes vadászat után viszont remélhetnek néhány finom falatot.

Nem mindegyik eredményes vadász ilyen szociális beállítottságú. A tudósok azt is megfigyelték, hogy azok a csimpánzok, akik szétosztják az ételt, azoknak az oxitocin szintjük magasabb. Ez azt jelenti, hogy a hormon hatására bennünk nagyobb a szociális érzékenység.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)