Jump to content

A jó szimat fontossága

2018. 11. 28. 20:00

Az ember számára a párválasztás során a látvány és a belső értékek dominálnak, míg az állatvilágban sokszor van nagy hangsúly a szagláson.

Az emberszabású élőlények esetében is úgy hittük, hogy habár sokkal jobb szaglással rendelkeznek, ennek ellenére a párválasztás során ennek kicsi szerepe van. Úgy gondolták, hogy a csimpánzok sem hagyatkoznak a szaglásukra, csakhogy egy német vizsgálat egészen más tárt elénk.

A csimpánzoknak olyan műanyag dobozokat adtak, amelyeket idegen, rokon és ismerős társuk vizeletével kentek be. Volt olyan doboz, amelyiket semmivel nem kentek be. A kutatók felvételeket készítettek az állatok reakcióiról. Amelyik doboz vizelettel érintkezett, azt alapjában véve jóval tovább szaglászták. Az idegen dobozt nem sokáig forgatták, azonnal az orrukhoz emelték. Vagyis a látvány csak elsőre volt fontos, azután azonnal a szaglásé volt a főszerep. Azt a dobozt szagolgatták a legtovább, amelyik ismerős állat vizeletével volt bekenve.

Eddig tehát nem hittük, hogy ekkora jelentősége lenne a főemlősök számára a szaglásnak, ma már tudjuk, hogy nem így van. A vizualitásra nem mindig támaszkodhatnak. A területükre betolakodókat és a csapatukhoz tartozó állatokat nem mindig láthatják, ezért már jobb akkor megérezni őket, mielőtt meglátnák őket. Ebben is nagy szerepe van a szaglásnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)