Jump to content

A cél szentesíti az eszközt

2019. 01. 15. 13:00

A reggelek általában sietősek, és van, hogy hétköznaponként nem tud a család együtt reggelizni, de a vacsora az sokak számára szent.

De ne higgyük, hogy ez csak a emberre jellemző. Gondoltad volna, hogy a denevérek is együtt vacsiznak? Ne, nem mindegyik denevérfaj, de a tudósok által való megfigyelés alapján összedolgoznak az eredményes zsákmányszerzésért, valamint együtt is fogyasztják el a táplálékot.

Ezt úgy derítették ki, hogy parányi eszközökkel szereltek fel denevéreket, amelyek számot adtak a tartózkodásról, az útvonalról és még a denevérek kommunikációját is rögzítették. A kísérletben többféle denevérfaj egyedeit látták el ilyen készülékkel és több napon keresztül vizsgálták azt, hogy merre járnak, hogyan vadásznak.

A rovarokkal táplálkozó denevéreknek vadászni kell a betevőre, tehát nem előre meghatározott helyen. A rovarokra vadászó denevérek ha rátalálnak az eleségre, akkor fajtársaikat hívóhanggal csábítják oda. Az ilyen denevérek együtt mozognak, mert így nagyobb az esély arra, hogy mindenki táplálékhoz jusson. Ez a gyümölcsevő denevéreknél nem létező tulajdonság azért, mert nem érdekük, hogy egy másik fajtársa elegye előle a gyümölcsöt. Ők nem hívják társaikat, nem is együtt "vadásznak" a gyümölcsökre, és nem is együtt fogyasztják el a táplálékot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)