Jump to content

Börzsönyi Szilveszter Botond, a nagymacska

2019. 02. 23. 08:00

Olykor olyan állatok jelenlétére is bizonyítékot találhatunk (hátrahagyott nyomok, kameracsapda segítségével), amelyek egykor éltek hazánkban, ma pedig ritka látogatók.

A hiúz is ilyen ritka látogatója Magyarországnak, amely az emberi beavatkozásnak nagyban köszönhető. A környezet saját célra használása, átalakítása, pusztítása számos honos állat menekülését, állományuknak jelentő csökkenését eredményezte és ezzel a kipusztulás szélére sodródott némelyik. Nemcsak hazánkban okoz ez gondot, hanem Európa- sőt világszerte.

Hazánk területéről már az első világháború ideje alatt szinte teljesen eltűnt a hiúz. Később ugyan észlelték az állatok jelenlétét és a kameracsapdák segítségével valószínűsítették a szakemberek, hogy néhány példány él hazánkban.

Az eurázsiai hiúz főleg Észak-Magyarország hegyeiben talál magának menedéket. A Börzsönyben él a Börzsönyi Szilveszter Botondra elkeresztelt hiúz. Habár ismert jelenléte, viszonylag jól leplezi magát az erdőben. A terület akár több hiúznak is otthont adhatna nagyságával, és reméljük, hogy ez meg is valósul majd.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)