Jump to content

Harapós hörcsög ellenszere

2019. 03. 12. 19:00

A tenyerednél is kisebb, első háziállatnak is kiváló, növényevő rágcsáló, mégis haraphat, mi az?

A hörcsögről van szó, amely igencsak kedvelt háziállat, hiszen tartása és gondozása könnyű. A kézbe vehető apró rágcsáló bájos, ám termete ellenére viselkedhet olyan agresszívan, amelynek harapás is lehet a végeredménye.

Vegyük csak számításba azt, hogy mi emberek hányszorosa vagyunk egy apró kisállatnak. Amikor felé nyúlunk és támadón reagál, az csakis azért lehet, mert fél tőlünk. A félelem jogos is lehetne a nagyságbeli különbség miatt. Ez a reakció különösen igaz az olyan hörcsögökre, akik új helyre kerülnek, és a helyváltoztatás igencsak kibillenti őket lelki egyensúlyukból. Ha ebben az állapotukban nyúlunk hozzájuk, nem is olyan meglepő, hogy támadással reagálnak. Egyetlen fegyverük a foguk lehet, hiszen behatárolt ketrecükben, akváriumukban arra sincs lehetőségük, hogy elbújjanak előlünk.

Ezért fontos, hogy ha új helyre költöztetjük a kis lakókat, akkor fokozatosan szokassuk magunkhoz a hörcsögöket. Ha minden nap gondozzuk őket, megszokják közelségünket, szagunkat is. Amint rájönnek, hogy az eleséget is tőlünk kapják, sokkal jobban a szívükbe fognak zárni. Arra ügyeljünk, hogy amikor a kis állathoz nyúlunk, előtte mossunk kezet. Ha az élelem szagát megérzi a kezünkön, akkor megkóstolhatja azt. Alvó hörcsögöt felébreszteni azt is jelentheti, hogy harapással válaszol.

Hagyjunk időt arra, hogy új kedvencünk megszokja a helyét és a szagokat. Ha naponta foglalkozunk vele kicsit, előbb vagy utóbb szelídebb lesz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)