Jump to content

Denevérkunyera

2019. 06. 11. 08:00

A természetben szabadon élő állatok mindegyikének meg kell harcolnia a betevőért. Olykor életre menő csatákat vívnak a területekért, a nőstényekért, az élelemért.

Éppen emiatt volt furcsa néhány kutató számára, akik gyümölcsevő denevéreket tanulmányoztak, hogy egyes példányok miért engedik a szájukból kivenni az élelmet?

Leginkább arra gondoltak elsőként, hogy az élelmet a másik szájából kivevők erősebbek lehettek, így a dominancia, az erőfölény győzött.

Amikor jobban szemügyre vették, hogy mi is zajlik a denevérek között, az is kiderült, hogy az élelmet elvevők mindegyike nőstény volt. Habár eleinte több társuktól elszedték a táplálékot, később csak hímektől, még később pedig csak egy hímtől vették el az élelmet.

Az biztos, hogy ez a gyümölcsevő denevérek szaporodásával is kapcsolatban van, de még nem tudják pontosan, hogy mi alapján választják ki a nőstények azt az egy hímet.

A állatvilágban létező az a viselkedés, miszerint a kicsinyét tápláló felnőttet a családtagok támogatják, hogy több élelemhez jusson. Vajon a denevérek esetében ez is fennállhat?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)