Jump to content

Hallod a hangom?

2019. 08. 02. 08:00

Az ember kommunikációja miatt is különlegesnek számít bolygónkon. Nemcsak a többféle nyelv és azok szókincse miatt, hanem a hangerő, a hangmagasság miatt is egyedülálló.

Az állatvilág sokféle faja képes hang kiadására. A madarak némelyike például nemcsak a saját madárhangján képes énekelni, kommunikálni, hanem egyik-másik még a hangutánzásra is képes. Az emlősök hangadása már jóval szűkebb keretek közé szorult. A majmok fajtársaik hangjából azt képesek kideríteni, hogy milyen érzelmi állapotban vannak, és a hangadás során tudják egymással tartani a kapcsolatot is. Nem kell egymást ahhoz látniuk, hogy tudják, merre vannak a csapattagok, a fajtársak.

Mégis igaz az, hogy a majmok is képesek „beszédükön” igazítani, ha a környezeti tényezők úgy követelik meg. Kísérletekkel bizonyították, hogy a fehérpamacsos selyemmajmok úgy adják ki a hangjukat, hogy az esetleges zavaró zajoktól a többiek megismerjék fajtársuk jelzését. Ha kell, akkor magasabb vagy éppen alacsonyabb frekvencián szólnak társaikhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)