Jump to content

Könyvőr denevérek

2020. 01. 10. 19:00

Lisszabonhoz közel található egy palota, amelynek könyvtárában különleges őrök dolgoznak.

A Mafra-palota épülete, története is különleges, hát még azok a kincsek, amelyeket könyvtárában őriznek. A negyvenezernél is több kötettel rendelkező, javarészt 14 és 19. század közötti művek felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Sem az elhelyezésük, sem az őrzésük, sem pedig az állagmegőrzésük nem egyszerű. Éppen emiatt nem mindegy, hogy mennyi fény éri a dokumentumokat, milyen párás az épület levegője, mekkora a hőmérséklet. A környezeti tényezőket csak tetézik a megjelenő, könyvre is ártalmas élőlénye, úgymint rágcsálók és rovarok.

A portugál Mafra-palota könyvtárában nem vegyszerekkel szabadulnak meg ezektől a könyvekre káros jószágoktól, hanem természetes ellenségüket hívták segítségül. Ezek pedig a denevérek. Nem újkeletű ám, hogy a denevérek segítenek a kártevők visszaszorításában, ez ugyanis már több száz éves szövetség a könyvtárőrök és a denevérek között.

Ahol bevétel, ott kiadás is van, így az elfogyasztott kártevők melléktermékét, a denevérek ürülékét naponta takarítani kell. Ekkora érték mellett azonban ez az áldozat elenyésző.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)