Jump to content

Mit közöl velünk a kutyánk?

2013. 12. 30. 10:23

A kutyák egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy soha nem játsszák meg az érzelmeiket. Ha megnyalogatta a gazdája kezét, utána nem fog kutyapajtásainak a rövid séták miatt panaszkodni. Ám távolról sem egyszerű megfejteni, hogyan fejezik ki érzelmeiket.

Ha a kutya boldog, elégedett, testtartása nyugodt. Izmai ellazulnak, farka, füle természetes helyzetben áll, és sem nagyobbnak, sem kisebbnek nem próbál látszani. Farkát olykor körkörösen csóválja. Arckifejezése közömbös, vagy akár boldogságot is tükrözhet – arcizmai elernyednek, száját csukva, vagy kissé nyitva tartja, és egyenletesen zihál. Szája széle felfelé görbülhet, ami a mosoly hatását is keltheti.

A legtöbb kutya mindent észrevesz, meghall, rendkívül éber. Ilyenkor feszülten figyel. Egyenesen áll, füle felfelé mered, fejét és nyakát felemeli. Farkát nem mozgatja, természetes helyzetben vagy függőleges tartja. Mindent alaposan megfigyel, ami felkelti érdeklődését. Száját becsukja, nem kizárt, hogy morog vagy ugat.

Az rd.hu cikkéből kiderül, ha izgatott egy kutya, ebben az esetben is feszült, mint amikor éber, ugyanakkor játékosnak is tűnik. Füle felegyenesedik, farkát magasan tartja, olykor csóválja is. Tekintetét az érdeklődését felkeltő személyre vagy tárgyra szegezi. Az izgatott kutyák gyakran nyitva tartják a szájukat és ugatnak is.

Ha kutyát feldúlta valami, zavart, a szőre mindig felborzolódik. Testbeszéde egyéb jegyei attól függően alakulnak, hogy félelemről, bizonytalanságról, netán dühről van-e szó. Teste a megszokottnak vagy nagyobbnak látszik, füle oldalt lapul vagy előrehajlik, farkát alacsonyan, normálisan vagy magasan tartja. Fejét elfordítja vagy az érzelmet kiváltó személyre, tárgyra néz. A gazda olykor nem is észleli azt a hangot vagy szagot, amely a kutyát megzavarhatja.

Természetesen a legtöbb kutya játékos kedvű. Mozgása ilyenkor kiszámíthatatlan. Sokat ugrál, váratlan fordulatokat vesz, a gazdája körül sompolyog, mancsával megérinti, majd eliramlik, mintegy üldözésre híva őt. Vagy csak felugrik rá és harapdálni kezdi a kezét. Egyes kutyák képesek „játékos” arckifejezést ölteni, amelyet a részben nyitott száj jellemez, amely szinte mosolyog. A játékos kedvű kutyus gyakran morog, és magas hangon ugat.

A szilveszter közeledtével sajnos eljön a petárdázások és a tűzijátékok ideje, amitől a legtöbb kutya fél. Az ijedt kutya összehúzza magát. Gyakran előregörnyed, a farkát a lába közé húzza, füle hátralapul. Nemegyszer a földön fekszik. Izmait megfeszíti, arca merev. Nem ritkán nagyokat ásít.

Ha kutyája úgy érzi, ő a vezér, kihúzza magát, igyekszik minél nagyobbnak látszani, ezzel is dominálni akar. Behajlítja a nyakát. Súlya egyenletesen eloszlik a négy lábán, enyhén előrehajol. Füle felegyenesedik. Farka a magasba mered, legfeljebb a vége rezeg kissé. Néha a vállán és a hátán felborzolódik a szőr. Rendszerint kerüli a szemkontaktust. Ritkán morog, de száját jobbára zárva tartja.

Az alázatos eb azt az üzenetet sugározza magáról, hogy engedelmes, nem fenyeget másokat, nincs tehát szükség agresszióra. Próbálja kisebbnek feltüntetni magát, összegömbölyödik, és a földre lapul. Farkát alacsonyan tartja, vagy behúzza, olykor gyorsan előre-hátra csóválja. Fülét a koponyájához lapítja. Nyakát leereszti, de pofájával a másik fél felé fordul. Gyakran nyalakszik és szaglászik, kerüli a közvetlen szemkapcsolatot.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/rd.hu