Jump to content

Érvek a kutyatartás mellett

2014. 01. 20. 17:29

Bár a kutyatartás hatalmas felelősséggel jár, és a kölykök nevelése nem kis időt és energiát igényel, ha komolyan gondolod ésbeleveted magad a gazdiságba, garantáljuk, hogy csak nyersz majd vele!

Milyen érvek szólnak a kutyatartás mellett? Bármilyen hiohetetlen, de az egészség megőrzésére is jó hatással lehet a kutya. A rendszeres sétáltatás javítja a gazdi állóképességét, és a kutyus simogatása csökkenti a vérnyomást, így segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A gazdik gyorsabban gyógyulnak fel a betegségekből, és a szívrohamkor is sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre. Ha van kutyád, kevesebbszer kapod el a járványos betegségeket. Hogy ez miként lehet? Az ebek több betegséget is kiszagolnak, sőt, az epilepsziás rohamok közeledését is észlelik.

A kutyák remek magányűzők, és rengeteget segítenek a depresszió leküzdésében is, miközben gazdiként csökkennek a hiperaktív illetve az agresszív viselkedésformák. Ha játszol a kutyáddal, a tested szerotonint és dopamint termel, amitől máris vidámabbnak és nyugodtabbnak érzed magad.

A kutyák általánosságban véve javítják a gazdik közérzetét és egészségét. Mivel a kutyusok remekül le tudják olvasni a testbeszédből a gazdik érzelmeit, azonnal rohannak vigasztalni, ha baj van. Kitűnő hallásuk miatt előre jelzik, ha furcsa zajt, veszélyt éreznek.

A kutyák különbséget tudnak tenni a gazdi és az idegenek hangja között, így a betörőktől is védenek. A kutyaugatás a nem kívánatos személyek távol tartásában is nagy segítség. A terápiás kutyák nélkülözhetetlenek a különböző betegségekkel és hátrányokkal küzdők életminőségének javításában.

A katonaság is hátrányba kerülne a kutyák nélkül: kiszagolják a bombákat, és segítenek az ellenség felderítésében is. Az "egyszerű" háziállatként tartott kutyákra is mindig lehet számítani - bármi bajod essen, biztos lehetsz abban, hogy a segítségedre siet, vagy épp elrohan, hogy megmentőket hívjon.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/neon.hu