Jump to content

Kupírozás: Állatkínzás vagy sem?

2014. 07. 25. 09:17

A kutyák fülének csonkolása (kupírozása) a régi időkre tekint vissza, amikor a munkakutyák fülét és/vagy farkát azért vágták le, hogy az ne akadályozza munkavégzés során. Manapság már inkább az állat egészsége miatt kell műtétet elvégezni, és egyre kisebb az esztétikai követelményeknek történő megfelelés miatti kupírozás.

Ha a kutyák plasztikai sebészeti beavatkozásáról esik szó, a legtöbben a farok- és fülcsonkításra gondolunk. Valóban ezeket a műtéteket végzik el legtöbbször. A munkakutya múltból ered a farok- és fülvágás, mely főleg a boxer, dobermann, rottweiler, staffordshire terrier fajtákra jellemző. Amíg régen a munkát megkönnyítő beavatkozás volt ez, ma már a fajtára jellemző, a tenyésztői előírásoknak való megfelelés miatt alkalmazzák ezt a beavatkozást.

A kutyát pár naposan, de legkésőbb 5 hónapos koráig csonkítják meg, mert ebben az időszakban az idegrendszer még fejlődési szakaszában van, és így a kutya fájdalomérzete nem olyan erős.

A kutyus fülének kupírozását 2-5 hónapos kora között altatással vagy helyi érzéstelenítéssel végzik.A farok kurtítása és csonkítása között különbség van, mégpedig különböző mértékű eltávolításról. A kurtítás során a farok felét vagy 1/3-át távolítják el, a csonkításnál majdnem teljes egészében levágják a kutya farkát. A kutyák farkát 2-4 hónapos korban szokták kurtítani vagy csonkolni.

Németországban 1987 óta törvényileg megtiltották a kutyák fülének vágását, súlyos büntetést kell fizetniük a törvényszegőknek.

Magyarországon még nincs szabályozva ez a kérdés, pedig Európa számos országában megszületett az az állatvédelmi törvény, amelyben a kupírozást büntetik. Jelenleg annyit tehetünk, hogy nem vásárolunk kupírozott fülű kölyökkutyát, leendő kutyánkat mi sem csonkíttatjuk meg, valamint a tenyésztő sem alkalmazza ezt a kínzó eljárást.

(Fotó:bloki.hu)