Jump to content

Lánc, lánc, kutyalánc

2014. 07. 25. 12:21

Örök kérdés a kutyatartással kapcsolatban, hogy az állat láncon tartása kínzásnak számít, avagy sem. A kutya folyamatos megkötése az állat pszichikai állapotát befolyásolja, természetesen nem a jó irányba, így a viselkedése is agresszívvá válhat. Éppen ezért joggal mondhatjuk, hogy a láncon tartás bizony kínzás.

A 115/2012. Kormányrendelet előírja, hogy 2012. augusztus elsejétől milyen feltételekkel és milyen hosszú láncon tartható egy kutya. A kistestű kutyákat 4 méternél rövidebb láncra kikötni tilos, míg a közepes termetű kutyákat 6, a nagytestűeket pedig 8 méternél rövidebben nem szabad tartani. Egyáltalán nem szabad kutyát kikötni 2016-tól.

Az állattartás akár állatkínzássá is fajulhat, ha nem megfelelő feltételeket biztosítunk ebeinknek. Ezek közé tartozik a túl vagy túl szoros nyakörv is. A rövid láncon tartott kutya környezete nagyon ingerszegény, így egy idő után nem is csoda, ha ingerlékennyé, idegbeteggé válik. Mindenáron próbál szorult helyzetéből kiszabadulni, és ha ezt sikeresen kivitelezte, akkor akár támadásba is lendülhet. Gyakran hallani láncról elszabadult kutyatámadást, amelyet leginkább a félelem szül.

A kutyák harapása védekező mechanizmus, amely leginkább kutyák egymás között fellépő harcáról szól, vagy pedig az élelem megszerzésére irányul.

A leggyakoribb okok, amiért a kutya harap, az a sokkhatás, melyre reakcióként, ijedtében harap. A másik ok lehet, ha éppen ivarzási időszak van, ugyanis ilyenkor a hormonháztartás felborul és izgatottságukban akár haraphatnak is. A nem megfelelően tartott kutya ideggyengévé válhat, és támadást kezdeményezhet az ember ellen. Akkor is haraphat az eb, ha a gazdája ruháján megérzi az élelmiszer illatát, amely a kezelhetetlenebb kutyákból harapást válthat ki. A dominancia megszerzéséért is folyhat a harc, és vetélytársat láthat a kutya a család legkisebb tagjában, a gyermekben. Esetleg prédaként tekint a gyermekre.

(Fotó:walpapersus.com)